True


Pienen veneen sähköjärjestelmä

Kun sähköä tarvitaan LISÄÄ

Toimiva sähköjärjestemä on lähes jokaisen veneen perusvaatimus. Sähköä tarvitaan esimerkiksi veneen valojen käyttöön, veneen vesijärjestelmän vesipumppuja varten, navigointilaitteille sekä jääkaapin toimintaa varten. Joissain veneissä peräti veneen moottori toimii sähköllä.

Esconetin Miikka on omalla H-veneellään liikkunut esimerkiksi ympäristönäkökulmien vuoksi vuoden 2022 alusta lähtien sähköperämoottorilla perinteisen polttomoottorin sijaan. Tämä on mahdollista H-veneen kaltaiselle pienelle purjeveneelle, kun huomioidaan että vesillä liikkuessa purjeet ovat ensisijainen ”voimanlähde” ja sähkömoottori toimii pääasiallisesti satamasta ulos ja sisään ajettaessa.

Vuodelle 2025 oli suunniteltu akkukapasiteetin lisäystä, jotta sähkömoottorin käyttö olisi mahdollista tarvittaessa aiempaa pidempiä aikoja. Nyt pyrittiin siihen, että veneellä olisi mahdollista tehdä pari tuntia sähkökoneella ajoa niin, että matkaa taittuisi noin 2-2,5 solmun nopeudella ja ”range” olisi siten muutaman merimailin. Omasta takaa veneessä oli valmiiksi kaksi akkua, litium- ja perinteinen lyijyakku, jotka haluttiin molemmat saada tarvittaessa sähkökoneen käyttöön. Niinpä veneeseen päätettiin asentaa sähkökonetta varten kaksoisakkujärjestelmä. Asennuksissa käytettiin laadukkaita komponentteja ja Esconetin asiantuntijoiden näkemystä alusta asti.

Kun sähkömoottorille ensisijaisesti tarkoitetun akku 1:n varaus tippuu liian matalaksi tai akku tyhjenee, voidaan kytkimellä valita akku 2 käyttöön sähkömoottorille. Pääkytkimellä voi kirjaimellisesti käden käänteessä vaihtaa akkua vaikka lennosta. Yksi akku kun tyhjenee, toinen "varatankki" on vielä täytenä ja valmiina palvelemaan. Toinen akku toimii myöskin tarvittaessa "hupiakkuna", johon voi kytkeä kaikki veneen muut sähköt ja näin sähkömoottorin akku on pyhitetty sähköllä ajeluun.

Dynaaminen pätkäsi näytetään tässä... Tämä viesti näytetään, koska et ole antanut sekä suodatinta että mallia käytettäväksi.

Kytkentä ja lataus

Molemmat akut kytkettiin järjestelmään vierekkäin, muttei varsinaisesti sarjaan eikä rinnan. Rinnankytkentä olisi ollut mahdollista, jolloin akkujen napajännite olisi pysynyt 12 V:ssa, mutta nämä saatavilla olevat akut olivat eri tekniikkaa, toinen perinteinen lyijyakku ja toinen litium-akku. 

Jos akut olisivat olleet samaa tekniikkaa, olisi niiden väliin voitu asentaa erotuskytkin, jonka idea on, että yksi laturi pystyy lataamaan molempia akkuja ja kytkin valitsee sen akun, jota tulee ladata milloinkin. Silloin ladatessa jänniteohjattu latausrele syöttää akuille älykkäästi latausta. Rele ohjaa latausvirtaa siten, että ensin riittävän jännitteen (n. 14 volttia) saavuttaneesta akusta latausvirta siirtyy vähemmän latautuneeseen akkuun. Näin molemmat akut on mahdollista saada ladattua täyteen yhdellä laturilla.

Nyt alustana olleen H-veneen akut latautuvat toistaiseksi kumpikin omista latureistaan satamassa ollessa maasähköstä ja silloin kun ollaan maasähkön ulottumattomissa, aurinkopaneelista saadaan lataussäätimen kautta latausta. Aurinkopaneelin ansiosta pidemmätkin verkon ulkopuoliset retket ovat nyt mahdollisia.

Sähkökaavio


Ohessa suuntaa-antava sähkökaavio asennuksesta.

Asennuksessa käytetyt komponentit

Järjestämässä olevat komponentit voi ostaa Esconetiltä myymälästä tai verkosta www.esconet.fi. Tässä lista käytetyistä komponenteista:

Dynaaminen pätkäsi näytetään tässä... Tämä viesti näytetään, koska et ole antanut sekä suodatinta että mallia käytettäväksi.

Yhteenvetona

Asennuksen jälkeen käytössä oleva kapasiteetti kasvoi kaksinkertaiseksi, kun akkuja on aiempaan yhteen akkuun verrattuna kaksi. Komponentit olivat laadukkaita ja asennus onnistui hyvin.


Sähköveneily aiheuttaa tiettyjä haasteita, kuten esimerkiksi kantama ja jossain määrin myös korkeammat kulut komponenttien osalta. Nämä ovat toki samoja asioita kuin sähköautoilussakin, joka sekään ei ole täysin ongelmaton tapa liikkua nimenomaan latauksen näkökulmasta; tällä järjestelyllä on hyväksyttävä se, että esimerkiksi keskeltä Airistoa ei millään sähkömoottorilla päästä Aurajoen rantaan parkkiin, varsinkaan kovaan vastatuuleen- tai aallokkoon kuljettaessa. Akkukapasiteettia pitäisi siihen olla satoja ampeeritunteja ja siinä vaiheessa ei enää puhuta sadoista, vaan tuhansista euroista - pelkästään akkuihin. Mahdollista tuo toki olisi, mutta esimerkiksi tällaiseen pieneen H-veneeseen tuo ei ole realistista. Eli tämä sähköveneilyn realismi on syytä pitää mielessä.


Mutta sähköveneily on silti täysin (lähi)päästötöntä, hiljaista ja huoltovapaata veneilyä ja tässä tekstissä esitellyn veneen kippari Miikka ei ainakaan ihan kevyesti ole sitä jättämässä.

Teksti ja kuvat: Miikka Wakkola

Kun olet päivittämässä veneesi sähköjärjestelmää...

    Ole rohkeasti yhteydessä meihin ja kysy neuvoja. Henkilökuntamme opastaa mieluusti niin komponettien kuin asennuksen kanssa.

    Me Esconetiltä myymme ja asennamme veneisiin sähköjärjestelmiä ja teemme konversioita veneiden perinteisistä akuista litium-akkuihin. Meiltä löytyy kaikki komponentit venesähköihin liittyen Espoon myymälästä ja verkkokaupasta. Suosittelemme katsomaan meidän YouTube-sisältömme aiheesta, joilla Esconetin yrittäjä Mika kertoo esimerkiksi: tärkeimmät pääpointit litiumakkukonversioista, akkujen oikeaoppisesta käytöstä, ja esittelee edustamiamme elektroniikkapuolen uusimpia tuotteita, sekä- kertaa tärkeimpiä tietoja turvallisuusnäkökohdista elektroniikka-asennuksiin liittyen.

    Pääset suoraan viimeisimpään videoomme täältä.

    Suosittelemme myös lukemaan meidän artikkelimme litium-konversion toteuttamisesta.

    Tässä valmis tuotepaketti, jolla litium-akkujen konversion voi toteuttaa.

    Tule hakemaan kaikki tarvikkeet myymälästämme Espoossa osoitteessa Finnoonniitynkuja 1, Espoo.

    🕗 Verkkokauppa auki 24/7/365 www.esconet.fi

Dynaaminen pätkäsi näytetään tässä... Tämä viesti näytetään, koska et ole antanut sekä suodatinta että mallia käytettäväksi.


Pienen veneen sähköjärjestelmä
Oy Esco Ab, Miikka W 18 heinäkuuta, 2025
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin


Mobiilidata veneissä
Kuinka saan netin pelaamaan nopeammin

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.